Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2017 12:40 - Въздействието на дуата
Автор: pemben Категория: Други   
Прочетен: 577 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Дуата е част от ибадета.
Както ибадета възпитава душата и я подсилва, така и дуата я пречиства и подсилва.
Искреният вярващ, правейки дуа се приближава до Аллах, заздравява се вярата му, мисълта за Аллах обхваща съзнанието му.
Тя възпрепятства лошите представи на съзнанието и става пречка за изпълването му с непозволени помисли.
Дуата променя чувствата на човека, разбирането, поведението, душевното и физическото му здраве, повишава самоувереността.
Вярващият разчита на Аллах, вярва, че Той ще го пази от всякакви злини и опасности, уверен е, че дуите му са чути. Дуата е мотивираща, повишаваща сигурността.
По такъв начин тя увеличава смелостта и енергията на вярващия, предпазва го от изпадане в отчаяние и морална разруха, помага му по-здраво да се хване за живота, да победи недоимъка и трудностите, да намери успокоение пред безизходиците и опасностите.
Дуата помага да осъзнаем недостатъците си.
Тя изгражда способността да разбираме това, което трябва да се промени в нас. Когато веднъж започне да въздейства върху душата на човека, тя се настанява в най-дълбоките й и тайни пластове и започва постепенно да променя човека. Така дуата създава енергията и жизнеността, които помагат да извършим нещата, които желаем. Душевните разстройсва и нервните заболявания, наблюдавани в изобилие в развитите общества се срещат повече при безбожниците и агностиците, загубили надежда и душевна подкрепа.
Безнадеждността съсипва човека.
Но отправящият дуа на Аллах никога не губи надежда.
Дуата присажда надежда у човека, дава му сигурност и той знае, че ще дойде време, когато този присад ще започне да расте. Моралът и личността на правещия дуа също укрепва.
По време на дуа човек осъзнава слабите си страни и намира в себе си силата, за да ги поправи.
Човешката личност става по-силна само с извършване на дела, подхождащи на разума и морала и чрез отказване от порочните желания на душата. От край време се знае, че дуата лекува много болести, както душевни, така и телесни. По време на дуа човек открива пред Аллах себе си. Това състояние оказва лечебно въздействие върху човешката душа, играе ролята на пречистване. Безпокойството се премахва, а успокоението и облекчението обхващат душата. Дуата не лекува само психологическите разстройства, тя притежава капацитет за лекуване и на телесните болки.
Известно е, че в лечебния център “Lourdes” във Франция от стомашните заболявания до туберколозата, от главоболието до рака много болести се лекуват чрез дуа. Защото дуата извежда морала и душевността на болния до най-висока степен. В Свешения Куран има много повели, свързани с дуата: “Зовете своя Господ със смирение и дори в уединение! Той не обича престъпващите.” (Ел-Араф, 7: 55) “И когато Моите раби те питат за Мен ­ Аз съм наблизо, откликвам на зова на зовящия, когато Ме позове.” (Бакара, 2: 186) Може ли, след като Всевишният Създател в Свещената си Книга повелява да Му се молим, дуите да не се приемат?
Ако дуата не ни е приета това означава, че трябва отново да прегледаме нашите молби. Д-р Ибрахим Гюрсес – преподавател в Психологическия факултет на Университета “Улудаг” – гр. Бурса Източник: Списание "СЕЛЯМ"image



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pemben
Категория: Други
Прочетен: 862491
Постинги: 648
Коментари: 204
Гласове: 458
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол