Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2017 18:01 - Мястото на дуата в психологията на човека
Автор: pemben Категория: Други   
Прочетен: 610 Коментари: 0 Гласове:
1



 Дуата променя чувствата на човека, разбирането, поведението, душевното и физическото му здраве, повишава самоувереността.
Вярващият разчита на Аллах, вярва, че Той ще го пази от всякакви злини и опасности, уверен е, че дуите му са чути. Безнадеждността съсипва човека.
image
Но отправящият дуа на Аллах никога не губи надежда.
Дуата присажда надежда у човека, дава му сигурност и той знае, че ще дойде време, когато този присад ще започне да расте.
Дуата е един вид комуникиране и взаимоотношение между Аллах и Неговия раб. Това е една асоциативна форма, която се изживява между човека и неговия Създател. Тази връзка не е едностранна, а интерактивна. По време на дуа, без да вмъква някакъв посредник, човекът се обръща директно към Аллах и общува с Него.
По време на този разговор човек разбира и признава своята слабост, слабите си страни, получава съвсем ясна представа, относно поведението си и качествата, които трябва да се поправят. Следите на дуата могат да бъдат срещнати във всяка религия, всяко общество, всяка култура и цивилизация.
Това действие се среща при първобитните та до модерните общества, сред тези, които са далеч от религията, дори и при хората, които не вярват в Бога. Това показва, че дуата е вродена наклонност, незаменима(безалтернативна) необходимост. Дуата може да се прави навсякъде и по всяко време.
Може да бъде дълга, кратка, вербална или невербална.
За да се прави дуа не е задължително да се спазват строги правила или да се използват бляскави изречения нито пък да се притежават задълбочени познания. Дуа може да прави всеки, било то учен или невеж, селянин или гражданин, мъж или жена, малък или голям... Защото Аллах е Господар на всекиго.
Но когато се прави дуа на Него е необходимо чисто сърце.
Човек може да се моли на Аллах, където поиска.
Може да прави дуа винаги и навсякъде – когато върви, когато седи, във влака, в автобуса, в градината, на полето, в училището, на работното място, в джамията, на улицата, нощем и денем...
Защото истинските вярващи винаги споменават Аллах, а не само когато попаднат в безизходица.
Те правят дуа като израз на благодарност и признателност и за благополучието в живота. Източник: Списание "СЕЛЯМ"



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pemben
Категория: Други
Прочетен: 861385
Постинги: 648
Коментари: 204
Гласове: 458
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол