Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2016 10:10 - За да сте от най-щастливите хора на света
Автор: pemben Категория: Други   
Прочетен: 688 Коментари: 0 Гласове:
0



 

image1. Винаги се старай да вземеш ифтитах текбир (текбирът, с който се започва намаза) с джемаата. Стой колкото се може по-дълго в джамията и научи нефиса си (душата си) да ходи рано за намаз, за да усетиш щастието.

2. Предпазвай се много от греховете. Те са основата на тревогите и мъките, причина за нещастията и са врата на бедите и кризите.

3. Разбери, че който те одумва, ти подарява от добрите си дела, взима от лошите ти и те прави известен.

4. Не живей в измислен  свят, а живей в реалността, защото искаш от хората това, което не могат да ти дадат. Бъди справедлив.

5. Живей обикновен живот. Пази се от благосъстоянието, прахосничеството и лукса. Всичко това развлича тялото и връзва душата.

6. Гледай към  тези, които са по­-зле от теб в телата, богатството, имота, работата и децата, за да разбереш, че си по-добре от хиляди хора.

7. Посещавай болниците, за да разбереш благодаттаа на здравето; затвора - за да видиш благодатта на своботата; и лудниците, за да осъзнаеш благодаттаа на разума, защото ти се намираш в благодат, за   която дори     и    не предполагаш.

8. Не бъди като мухата, която каца на рани. Не надничай в тайните на хората и не ги клевети. Не се радвай на страданието им и не търси грешките им.

9. Cmpaни от   влюбването, страстта и любовта, защото те са мъчение за душата и болест за сърцето. Обръщай   се   към Аллах, към споменаването и подчинението Му.

10. Гледането към харам довежда до мъки, тревоги и рани в сърцето, а свеждащият погледа си е щастлив и страхуващ се от Аллах.

11. Това, което те достигне, не е по погрешка и това, което те подмине - не е случайно. Калема (Писалката на съдбата) е сух за това, което ще те сполети, и нямаш ти прозорливост в сьдбата.

12. Когато единият om съnрузите се ядоса, то другият нека замълчи. Всеки един от тях нека приеме другия с всичките му недостатъци, защото няма човек без такива.

13. Не си мисли, че има някой, чийто живот е пълноценен т.е.  всичко му е наред. Ако има къща - няма кола, а ако има жена - няма добра работа, ако има апетит, може да няма какао да яде и който има храна в изобилие - не може да се храни и т.н.

14. Избягвай  nесимистите. Ако му покажеш цвете - ще ти покаже бодлите му; ако му предложиш вода - ще ти изкара мръсотиите й; ако му похвалиш слънцето, ще ти се оплаче от горещината му.

15. Този, който    забравя собственото си щастие, докато се завърне отсъстващият му син, например или докато построи къща, или докато си намери добра работа, бива излъган от мираж и удавен в краткотраен сьн.

16. Когато nопаднеш в затруднение или те достигне беля, се радвай за всеки отминаващ ден, защото намалява и се отдалечава от теб. Трудните дни са като човешките - не се повтарят.

17. “Който от вас се събуди в безопасност при своя народ, в добро здраве и имa npenumaнue за през деня, то все едно е владетел на целия свят.”  ( Достоверен хадис )

18. Храната е щастие за един ден, пътуването е щастие за една седмица, женитбата е щастие за един месец, богатсгвото е щастие за една година, а иманът е щастие за цял живот.

19. Мисли за тези, кoumo обичаш и не отделяй и един миг от живота си.

20. Между теб u богаташите има разстояние само един ден... На вчерашния сладостта отмина и не могат да я намерят, а утрешният не е нито твой, нито техен... 3а тях остава само един ден - днешният... Колко малко време е това!?

21. Прошката е по-сладка от отмъщението, работата е по-приятна от безделието, задоволството е по­-велико от богатството, а здравето е по­-добро от съкровище.

22. Ако някой те наругае-не се  натъжавай. Те вече наругаха своя Господар!? Създаде ги от нищото, а те се съмняват в съществуването Му; нахрани ги след глада, а те благодарят на друг; даде им сигурност след страха, а те възстанаха срещу Него.

23. Препитанието ти no-добре знае кьде си, отколкото ти знаеш къде е то... Следва те като сянка и няма да умреш, докато не си вземеш всичко.

24. 3ащо мислиш за изгубеното, а не благодариш за това, което имаш? 3абравяш благодатта, която имаш, а мечтаеш за тази, която нямаш. 3авиждаш на хората, а не виждаш това, което е при теб.

25. Бъди като пчелата. Тя се храни само с добро и оставя добро. Когато кацне на стьбло, не го чупи и не опетнява цветето.

26. Когато те достигне трудност, си представи, че е като летен облак, който от малко се разсейва. Нека не те плашат гръмотевиците и светкавиците му, защото може да носи със себе си дъжд.

27. Слепецът мечтае да види света, глухият-да  чува гласовете, парализираният-да ходи, немият-да говори, а ти гледаш, чуваш, ходиш и говориш!!!

28. Трябва да имаш граница на изискванията от земния живот, с която да се задоволяваш. Например: Да искаш дом, в който да живееш, работа, която ти подхожда, кола, която да те вози. Силното увлечение по земните блага, алчността и ненаситността са мизерия и нещастие!

29. Този, който прекарва времето си в празнословие, игри или лов, мисли, че ще зарадва душата си, но дори и не подозира, че ще плаща цената на това в продължителни мъки и вечни страдания, защото е пренебрегнал равновесието между задълженията и веселията.

Автор: д-р Аид ел-Карни




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pemben
Категория: Други
Прочетен: 861375
Постинги: 648
Коментари: 204
Гласове: 458
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол